2008 – Locomotiva★Cooperativa https://locomotiva-cooperativa.org βιβλίο | καφέ | bar Thu, 23 Jun 2022 20:46:02 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.9 187551228 ΑΔΟΛΦΟΣ, ΤΟ ΝΑΖΙΣΤΟΣΚΥΛΟ https://locomotiva-cooperativa.org/product/adolfos-to-nazistoskylo/ Thu, 21 Apr 2022 09:05:38 +0000 https://locomotiva-cooperativa.org/?post_type=product&p=9824 Ο Αδόλφος, για κακή του τύχη, έχασε τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και αναγκάστηκε να κρυφτεί για ένα διάστημα στους υπονόμους. Κάποια στιγμή παραγράφεται επιτέλους η ποινή του, αλλά εκείνος δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στους μοντέρνους καιρούς. Απευθύνεται στον μυστηριώδη Δρ Κωλόσπυρο, που υπόσχεται να τον βοηθήσει. Όμως, οι πρώτες προσπάθειες πέφτουν στο κενό. Ο Δρ. Κωλόσπυρος τον στέλνει τότε στις πουτάνες και ο Αδόλφος συναντά τον Χέρμαν Γκέρινγκ, ο οποίος έχει κάνει επέμβαση αλλαγής φύλου και έχει εθιστεί στο κρακ. Ο Αδόλφος εθίζεται κι αυτός στο κρακ, στραγγαλίζει το Γκέρινγκ και βγαίνει στο δρόμο για να βρει τη δόση του… Το άλμπουμ πρωτοκυκλοφόρησε στη Γερμανία πριν από δέκα χρόνια σε μια περιορισμένη έκδοση λίγων χιλιάδων αντιτύπων, αλλά η μεγάλη του επιτυχία ανάγκασε τους εκδότες να κάνουν τέσσερις ακόμη εκδόσεις σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ο “Αδόλφος, το ναζιστόσκυλο”, με το αθυρόστομο, αναρχικό του χιούμορ και με έναν ήρωα-ταμπού για τους Γερμανούς, προκάλεσε πολλές συζητήσεις και διχογνωμίες και έφτασε να απασχολήσει ακόμα και το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο.

]]>
9824
Η ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ https://locomotiva-cooperativa.org/product/viopolitiki-oloklirotismoy/ Sat, 12 Feb 2022 11:02:26 +0000 https://locomotiva-cooperativa.org/?post_type=product&p=9607 Το παρόν βιβλίο είναι μια ειδικά επεξεργασμένη και διευρυμένη σύνθεση εργασιών που επιχειρούν τη διάγνωση και ερμηνεία διακριτών κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών συνθηκών άμεσα συνδεδεμένων όχι μόνο με το σοβαρό έλλειμμα ατομικής και συλλογικής ελευθερίας αλλά και με την ολιγαρχική ιδιωτικοποίηση της εξουσίας και την ολοκληρωτική γραφειοκρατικοποίηση που επέβαλαν οι ηγεμονικές τάξεις της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και, στη συνέχεια, θεσμοποίησαν οι πολιτικές ελίτ του νεοφιλελευθερισμού. Τα κείμενα διερευνούν τους μηχανισμούς εξωραϊσμού της ολιγαρχικής “δημοκρατίας” καθώς και νέες μορφές διείσδυσης του νεοκαπιταλισμού στην καθημερινή ζωή.

]]>
9607
ΧΩΡΙΣ ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ https://locomotiva-cooperativa.org/product/choris-aisio-telos/ Wed, 12 May 2021 19:05:00 +0000 https://locomotiva-cooperativa.org/?post_type=product&p=8808 Ο ΕΚΤΟΡ ΜΠΕΛΑΣΚΟΑΡΑΝ ΣΑΫΝ, ιδιωτικός ντετέκτιβ, αναρχικός και μονόφθαλμος, παιδί των εξεγέρσεων του 1968 στο Μεξικό, καπνίζει μα δεν πίνει. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αναζητά το έγκλημα, είναι το έγκλημα εκείνο που τον βρίσκει κάτω απ’ τη μορφή του νεκρού Ρωμαίου λεγεωνάριου που προσγειώθηκε στις τουαλέτες του γραφείου του. Ο Έκτορ λοιπόν ξεκινά μια αλλόκοτη έρευνα όπου θα συναντήσει έναν ισορροπιστή (νεκρό κι αυτόν), έναν λοχαγό (που πεθαίνει), δολοφόνους (που δεν πεθαίνουν σύντομα) και . . . μία κοπέλα που αλληθωρίζει λίγο άλλα έχει ωραία πόδια. Όλα αυτά δεν μπορούν παρά να τελειώσουν άσχημα. Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα μυθιστορήματα της πρώιμης αστυνομικής τετραλογίας του Μεξικανού συγγραφέα ΠΑΚΟ ΙΓΝΑΣΙΟ ΤΑΪΜΠΟ ΙΙ με τον ήρωά του Έκτορ Μπελασκοαράν Σάυν, όπου εμφανίζονται όλα τα μοτίβα που τον έκαναν γνωστό: το χιούμορ και η άναρχη δράση σε άμεση σύνδεση με την πολιτική κατάσταση του σύγχρονου Μεξικού. Το Χωρίς αίσιο τέλος είναι το τέταρτο βιβλίο του Τάιμπο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα μετά το η Σκιά της σκιάς, το Η ζωή η ίδια και το Ποδήλατο του Λεονάρντο – όλα από τις εκδόσεις Άγρα. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

]]>
8808
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ; https://locomotiva-cooperativa.org/product/ti-einai-theologia-simera/ Wed, 14 Apr 2021 11:49:34 +0000 https://locomotiva-cooperativa.org/?post_type=product&p=8754 Στα δυο δοκίμια που απαρτίζουν το ανά χείρας βιβλίο ο συγγραφέας επιχειρεί κατ’ αρχάς μια συνοπτική έκθεση της σύγχρονης θεολογίας, των προβλημάτων και των στόχων της, καθώς και των σημαντικότερων τάσεών της όπως παρουσιάζονται σε αυτόν ως εμπλεκόμενο και συμμετέχοντα στο θεολογικό γίγνεσθαι. Δεν αποπειράται να παράσχει μια απλή αντικειμενική έκθεση, διότι έχει συνείδηση ότι όποιος ομιλεί ως σύγχρονος θεολόγος για τη σύγχρονη θεολογία ομιλεί πάντοτε υποκειμενικά και ως άμεσα εμπλεκόμενος.
Επιπλέον εκθέτει με σαφήνεια την αναγκαιότητα και τις δυσχέρειες της επικαιροποίησης της θεολογίας, με τις οποίες έχουν να αντιπαλέψουν όλοι οι θεολόγοι, ιδίως οι θεολόγοι στους σύγχρονους καιρούς.
Η σύγχρονη θεολογία δεν είναι μόνο κατά χρονολογική έννοια θεολογία του παρόντος: πρέπει να είναι σύγχρονη και σύμφωνα με τη θεολογική έννοια του “καιρού”. Το “παρόν”, η επίκαιρη “παρουσία”, είναι ένα διαρκές αίτημα και ένα ενδοϊστορικά πάντοτε εκκρεμές ζητούμενο της χριστιανικής θεολογίας, επειδή τούτη είναι ο αναστοχασμός μιας ιστορικής και όχι μιας μυστικιστικής πίστης, θέλοντας η θεολογία να ομιλήσει περί θεού στο όνομα του Χριστού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική ανάμνηση και τις μαρτυρίες που την παραδίδουν. Οφείλει να “επικαιροποιήσει” τη θεμελιώδη ιστορική ανάμνηση του Χριστού, για να ερμηνεύσει υπό το φως της το παρόν και να αποκαλύψει το μέλλον που εμπεριέχεται σε εκείνο το ιστορικό παρελθόν. Όσο μπορεί αυτή η ιστορική πίστη να καταστήσει προσιτό το μέλλον του παρελθόντος τόσο θα είναι ζωντανή και ο θεολογικός της αναστοχασμός θα έχει σημασία. Εάν τούτο δεν είναι πλέον δυνατό, τότε η ιστορική ανάμνηση του Χριστού πέφτει θύμα της ιστορικής απόστασης και ο θεολογικός προσανατολισμός του παρόντος μεταβιβάζεται σε άλλους. Η “επικαιροποίηση” της ιστορικής μνήμης του Χριστού και της παράδοσης του Ευαγγελίου του είναι συνεπώς μια ζωτική αποστολή της χριστιανικής θεολογίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

]]>
8754
ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΣΤΗ ΛΕΓΕΩΝΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ https://locomotiva-cooperativa.org/product/enas-ellinas-makedonas-sti-legeona-ton-xenon/ Mon, 25 May 2020 14:23:28 +0000 https://locomotiva-cooperativa.org/?post_type=product&p=7272 Ο Κώστας Σαραντίδης κατατάχθηκε στη Λεγεώνα των Ξένων το 1945, σε ηλικία 18 ετών. Όταν βρέθηκε στη γαλλική Ινδοκίνα (Βιέτ ναμ) να υπηρετεί με τη μονάδα του τα σχέδια των αποικιοκρατών πήρε τη μεγάλη απόφαση ν’ αποδράσει και να προσχωρήσει στις γραμμές των Βιέτ μινχ! Μια μαρτυρία ποταμός που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα για να μας υπενθυμίσει ότι η “ζωή” είναι που δείχνει το δρόμο στην τέχνη. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

]]>
7272
ΔΙΑΛΕΧΤΑ ΕΡΓΑ https://locomotiva-cooperativa.org/product/dialechta-erga-2/ Mon, 30 Mar 2020 07:26:25 +0000 https://locomotiva-cooperativa.org/product/dialechta-erga-2/ (. . .) Θεωρήσαμε σκόπιμο να κυκλοφορήσουμε τα τρία έργα μαζί γιατί έχουν, σχεδόν, μια κοινή θεματολογία. Αυτά τα έργα του Τρότσκι καλύπτουν μια περίοδο από το 1930 έως το 1936, όπου διαδραματίστηκαν γεγονότα, που καθόρισαν τις παγκόσμιες εξελίξεις, την πορεία του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου εργατικού κινήματος και άνοιξαν το δρόμο για το μεγαλύτερο σφαγείο που γνώρισε μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Τρότσκι δίνει σ’ αυτή την περίοδο εξαιρετική σημασία, την αναλύει με μεγάλη προσοχή και απαράμιλλη επιδεξιότητα και ταυτόχρονα προσπαθεί να «διορθώσει» την εγκληματική πολιτική του γερμανικού και γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος και της σοσιαλδημοκρατίας, ιδιαίτερα της γερμανικής. (. . .) (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)
]]>
5191
DEEP PURPLE https://locomotiva-cooperativa.org/product/deep-purple/ Mon, 30 Mar 2020 07:26:14 +0000 https://locomotiva-cooperativa.org/product/deep-purple/ (. . .) Deep Purple! Ποιο ήταν αυτό το γκρουπ που διάλεξε για όνομά του ένα ποπ τραγούδι της δεκαετίας του ’60, που στην πραγματικότητα ήταν μια σύνθεση για πιάνο και τουλάχιστον 30 χρόνια παλαιότερο, με τίτλο «Βαθύ Πορφυρό», μα έγινε διάσημο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη παίζοντας σκληρό ροκ και πουλώντας πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους; Οι επόμενες σελίδες σίγουρα θα αποκαλύψουν κάτι καινούριο ακόμη και στους πολυπληθείς φανατικούς οπαδούς τους. (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)
]]>
5122
ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ https://locomotiva-cooperativa.org/product/oi-koinonikes-taxeis-stin-pagkosmiopoiisi/ Mon, 30 Mar 2020 07:26:13 +0000 https://locomotiva-cooperativa.org/product/oi-koinonikes-taxeis-stin-pagkosmiopoiisi/ Η παγκοσμιοποίηση δεν ανατρέπει μόνο την οικονομική τάξη αλλά και τις κοινωνικές σχέσεις. Άλλοτε κλονίζει κι άλλοτε ενισχύει τις παλαιές ιεραρχίες, παράγει νέους διαχωρισμούς ανάμεσα στις τάξεις και δίνει νέες δυνατότητες κοινωνικής κινητικότητας. Πως διαμορφώνονται ιστορικά ανισότιμες κοινωνικές σχέσεις στον παγκόσμιο χώρο; Το άνοιγμα των συνόρων στις μέρες μας, έχει ως αποτέλεσμα την ανασύνθεση των εθνικών αστικών τάξεων; Μπορούμε να μιλάμε για την ανάδυση μιας διεθνούς κυρίαρχης τάξης; Γιατί οι μεσαίες τάξεις είναι αυτές που αγωνίζονται περισσότερο για τις διεθνείς υποθέσεις; Τι απέγινε ο διεθνισμός του εργατικού κινήματος; (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
]]>
5121
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ https://locomotiva-cooperativa.org/product/enallaktiki-psychiatriki/ Mon, 30 Mar 2020 07:25:59 +0000 https://locomotiva-cooperativa.org/product/enallaktiki-psychiatriki/ Η Εναλλακτική Ψυχιατρική δηλώνει τη ριζική διαφοροποίηση μιας “Νέας Ψυχιατρικής” σε σχέση με την Ψυχιατρική που γνωρίζουμε από τη σύστασή της ως επιστήμης μέχρι σήμερα. Νέας γιατί θέτει ερωτήματα, όπως: σε ποιο βαθμό η Ψυχιατρική είναι εργαλείο απελευθέρωσης ή καταπίεσης. Αναλύοντας τον ψυχιατρικό θεσμό ανακαλύπτει ότι “η ιστορία της Ψυχιατρικής είναι η ιστορία των ψυχιάτρων και όχι των ασθενών” τους οποίους αντικειμενοποιεί και αποπροσωποποιεί, αντί να αναγνωρίζει την υποκειμενικότητα μιας πάσχουσας ύπαρξης που βρίσκεται σε κρίση.
Όμως η κριτική του Φρ. Μπαζάλια δεν αφορά μόνο στον ψυχιατρικό θεσμό, αλλά και άλλους κοινωνικούς θεσμούς, όπως είναι το Σχολείο, η Οικογένεια, η Φυλακή, όπου και εκεί διακρίνει τις ιδρυματικές διαδικασίες ως προοίμιο υποταγής, αποπροσωποποίησης και τελικά αρρώστιας του κοινωνικού σώματος στη δεδομένη τάξη πραγμάτων, της παραγωγικής διαδικασίας, του κέρδους και της αλλοτρίωσης.
Το ανά χείρας βιβλίο είναι ένα εργαλείο ιδεολογικό και συγχρόνως πρακτικό για κάθε επαγγελματία (Ψυχίατρο, Ψυχολόγο, Νοσηλευτή, Κοινωνικό Λειτουργό, Παιδαγωγό κτλ.) που εργάζεται με άλλους ανθρώπους. Γιατί μέσα από την οπτική του συγγραφέα αλλάζουν οι σχέσεις, οι ρόλοι και οι πρακτικές ως προϋποθέσεις αλλαγής του ίδιου του εαυτού μας, αλλά και του πεδίου μέσα στο οποίο εργαζόμαστε – στη συγκεκριμένη περίπτωση του Ψυχιατρείου, του οποίου η κατάργηση αποτελεί αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη για να ανακαλύψουμε αυτή τη “Νέα Ψυχιατρική”. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

]]>
5034
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ https://locomotiva-cooperativa.org/product/psychotherapeia-kai-techni-stin-apexartisi/ Sun, 17 Nov 2019 07:33:46 +0000 https://locomotiva-cooperativa.org/product/%cf%88%cf%85%cf%87%ce%bf%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b7/ 2829